Dagbesteding met begeleid wonen combineert structuur met zorg
Begeleid wonen en dagbesteding wordt bij Huize Henricus gestructureerd aangeboden. Dagroutines op onze woon-werklocatie in Drenthe zijn voorspelbaar. Dagbesteding, zorg en wonen zijn gebaseerd op duidelijke afspraken.
De dagbestedingslocatie van Huize Henricus is gevestigd in de voormalige kloosterschool. De naastgelegen kloostervilla is omgebouwd tot een prettige woonlocatie voor mensen met een verstandelijke beperking. Onze bewoners wonen hier fijn en doen overdag zinvol werk op de dagbesteding. Hieronder lees je hoe het ‘wonen’ op Huize Henricus er uit ziet, en welke activiteiten mogelijk zijn bij de dagbesteding.
Bewoners denken zelf mee over de invulling van zorg en dagbesteding
Zowel bij het wonen als bij de dagbesteding gaat Huize Henricus uit van de competenties van cliënten. Bewoners denken zelf mee over de zorg die nodig is. Bij de dagbesteding hebben zij inspraak over de activiteiten waarvoor zij zich inschrijven. Wij streven naar een programma voor de cliënt dat met plezier een volledige werkweek wordt volgehouden.
De begeleiding op de dagbesteding is gebaseerd op het ‘Eigen Initiatief Model’. Dit betekent dat wij stimuleren dat mensen zelf een oplossing bedenken voor de moeilijkheden die zij tegen komen in het werk. Dat leidt tot meer zelfvertrouwen en een gevoel van trots. Cliënten en begeleiders houden regelmatig werkbesprekingen. De communicatie wordt duidelijker door gebruik te maken van pictogrammen en foto’s.
Wonen met begeleiding
In Huize Henricus huur je een ruime zit-/slaapkamer met eigen douche en toilet. Beneden is de gezamenlijke keuken, woonkamer en eetkamer. Het hele pand heeft sfeer. Zoveel mogelijk originele bouwelementen werden bewaard toen de voormalige kloostervilla en kloosterschool in 2009 werden omgebouwd tot woon-werkvoorziening voor mensen met een verstandelijke beperking.
Over de begeleiding: Huize Henricus heeft een sterk team groepsleiders dat een strakke dagstructuur aanbiedt. Dat doen zij in combinatie met persoonlijke aandacht voor iedere bewoner.
Over de kosten: met je Wajong-uitkering betaal je de woonkosten voor Huize Henricus. De 24-uursbegeleiding wordt betaald vanuit een PGB-budget.
24-uurszorg en veel structuur
‘Rust, reinheid en regelmaat’ is op Huize Henricus een hedendaags begrip, omdat het de bewoners voldoening geeft. In Huize Henricus weet je precies hoe laat je ‘s morgens opstaat, wanneer het ontbijt begint, op welk tijdstip je wordt opgehaald voor de dagbesteding en wie daar de begeleiders zijn. ‘s Middags om 16.00 uur is iedereen terug in de villa. Gezamenlijk wordt fruit gegeten, een aantal bewoners gaat koken en de anderen hebben vrije tijd. Dankzij je begeleidingsplan weet je hoe je die vrije tijd kunt invullen.
Na de warme maaltijd en het avondcorvee volgt het avondprogramma. We gaan bijvoorbeeld zwemmen, paardrijden of muziek maken. Eén avond in de week is gereserveerd voor een bezoek aan de sportschool. Ook ‘persoonlijke hygiëne’ staat eens per week op de agenda. Dan is er tijd voor hairstyling, nagels lakken of bijvoorbeeld een ‘mini-workshop make-up’.
Dagbesteding op Huize Henricus
Als je in Huize Henricus woont, zijn eenduidige dagroutines belangrijk voor je. Zinvolle dagbesteding wordt daarom aangeboden op dezelfde locatie, alhoewel echt in een ander deel van het pand. Bewoners gaan hierdoor, ook gevoelsmatig, ‘naar hun werk’ toe.
Er zijn verschillende vormen van dagbesteding mogelijk. De deelnemers kunnen tuinwerkzaamheden verrichten, dieren verzorgen, kleinonderhoud uitvoeren aan het pand of huishoudelijk werk doen.
Er is een houtwerkplaats met volop apparatuur en materiaal om mooie dingen te maken.
Op het atelier kun je schilderen, tekenen, boetseren of kaarsen maken. Regelmatig verkopen we de kunst op kunstmarkten en bij exposities. Met de opbrengst schaffen we nieuwe materialen aan voor het atelier.
Bij huishoudelijke werkzaamheden worden taken verricht als het schoonhouden van de eigen kamer en de gezamenlijke leefruimtes. Ook bijvoorbeeld het doen van de was is een taak.
Bij de werkzaamheden krijgen de bewoners begeleiding op hun eigen niveau, waarvoor een plan van aanpak wordt gemaakt met de begeleider. Het doen van dagelijkse taken resulteert in een gevoel van zelfstandigheid en eigenwaarde.
Plaats een bestelling bij de houtwerkplaats
Op de houtwerkplaats maken wij graag iets voor ‘derden’. Wie daarvoor ideeën heeft, kan vragen om een offerte. Voorwaarde is altijd, dat de werkzaamheden passen bij de competenties van de mensen die werkzaam zijn in de werkplaats.